When to Upgrade Motherboard

Kada nadograditi matičnu ploču?

Nadogradnja matične ploče vašeg računala mogla bi biti jeftinija alternativa kupnji potpuno novog računala. Hoće li ili ne nadogradite svoju matičnu ploču je subjektivno pitanje, ono doista ovisi o čimbenicima kao što su, između ostalog, osobne preferencije.

Štoviše, ovi su čimbenici također važni kada razmišljate između zamjene ili nadogradnje komponenti koje su na njega pričvršćene. Pogledajmo neke stvari koje biste trebali razmotriti prije nadogradnje matične ploče.

Ne žurite…

Kao prvo, nemojte žuriti s nadogradnjom svog. Istina je, a Životni vijek matične ploče je između 7-10 godina. Međutim, ako niste dobri u brizi o matičnoj ploči računala, može proći manje vremena prije nego što će vam trebati nadogradnja.

Ali ako niste veliki korisnik i ne vršite pritisak na matičnu ploču, može trajati mnogo dulje. Neke su matične ploče starije od 20 godina i još uvijek rade.

Ispraznite sve ostale opcije

Nadogradite svoju matičnu ploču tek nakon što iscrpite sve druge mogućnosti. Istina je da neke matične ploče koštaju više od nekih jeftinijih računala. Stoga nije uvijek jeftinija alternativa kupnji novog računala.

Nadogradnja GPU-a

Dakle, prije nadogradnje pokušajte nadograditi svoju video karticu i RAM. Jeftinije je nadograditi svoju grafičku karticu i dodati brži RAM nego nadograditi cijelu matičnu ploču ili CPU. Također, povećanje RAM-a i video kartice moglo bi poboljšati performanse vašeg računala bolje nego da imate novu matičnu ploču ili CPU.

Još jedna stvar koju trebate znati je sljedeće: instaliranje matične ploče/CPU-a je teško. Prije svega, morat ćete ukloniti svaku adaptersku karticu. Tada ćete morati izvaditi sve žice ili čak odspojiti dijelove kućišta. I pogodi što? Morat ćete sve ponoviti.

Uklanjanje žica s matične ploče

Osim toga, vaše postojeće adapterske kartice su jedna od ovisnosti vaše matične ploče ili CPU-a. To uključuje modem, zvuk, port kartice i video. Vašoj matičnoj ploči potrebne su adapterske kartice kako bi se pobrinule za video na vašem monitoru, zvuk koji stavljate u zvučnike i internet u vašem pregledniku.

Još jedna stvar koju ćete morati uzeti u obzir je sljedeće: možda ćete morati ukloniti sve napajanje i postojeće memorijske module. Bilo bi najbolje da to učinite jer nova nadogradnja matične ploče može vas prisiliti da otpustite svaki memorijski modul koji ste nabavili tijekom godina.

Kad je pokvareno

Kao što je ranije spomenuto, nadogradnja vaše matične ploče može biti zastrašujuća i skupa. S obzirom da ga možete koristiti jako dugo, možda ga još nećete morati nadograditi, osim ako, naravno, iz ovog razloga: kada je pokvaren.

Dakle, kada shvatite da vaša matična ploča više ne reagira i pokušali ste nekoliko popravaka i testova, možete je nadograditi. Matična ploča nije uobičajen hardver za održavanje ili zamjenu, stoga je zamijenite samo ako vašem računalu uzrokuje nekoliko problema.

Popravak matične ploče

Štoviše, kada dođe do kvara komponente ili su dijelovi spojeni na matičnu ploču zastarjeli (kao što je starija CPU komponenta, DDR2 memorija), to je znak da trebate novu matičnu ploču.

Osim toga, kvar komponente na matičnoj ploči može biti i kada je vaš sustav nestabilan ili se ne pokreće. Vjerojatno biste ga trebali zamijeniti u ovom trenutku.

Kada trebate nadograditi svoj sustav

Možda vaš sustav više ne zadovoljava vaše potrebe, pogotovo ako ste programer ili igrač, možda će biti potrebna nadogradnja na novi CPU. Također, ako trebate nadograditi svoj sustav i dodati nove komponente, možete zamijeniti matičnu ploču.

Razlog je što ove komponente (RAM, CPU, itd.) možda će trebati matična ploča kompatibilna s njima. Dakle, ako želite povećati svoju RAM memoriju ili dodati bržu jezgru u svoj CPU, ali vaša matična ploča to ne podržava, možete, naravno, nadograditi na onu koja to podržava.

Nova tehnologija

Kao što sam ranije rekao, nadogradnja vaše matične ploče je potpuno subjektivna. Neki bi možda željeli razmotriti postignuti tehnološki napredak. Moguće je da je ono što imate sada zastarjelo ili možda ne zadovoljava zahtjeve trenutne tehnologije.

Matične ploče dolaze s određenim mogućnostima. Dakle, čak i ako ažurirate BIOS firmware i dodate nove mogućnosti matičnoj ploči, to joj i dalje neće dati nove mogućnosti.

Na primjer, recimo da vaša matična ploča podržava samo USB 2.0 portove; ne može automatski nadograditi svoje izvorne mogućnosti na USB 3.0. Uostalom, čipset matične ploče već je zalemljen.

Stvar je u tome što će matične ploče podržavati samo nekoliko novih generacija određene CPU linije. Stoga možete nadograditi svoj CPU na nešto noviji model. A to se odnosi i na RAM.

Međutim, to ima granicu. Prije nego što odlučite, važno je saznati koja su ograničenja od vašeg proizvođača. To možete učiniti pregledom tehničke dokumentacije na web stranici vašeg proizvođača.

Alternativno, umjesto zamjene matične ploče, možda biste željeli dodati PCI karticu koja podržava mogućnosti koje želite dodati. Na primjer, ako želite nadograditi na brži Ethernet priključak, više SATA portova ili USB 3.0 priključak, nabavite PCI karticu koja podržava te mogućnosti.

Međutim, nova PCIe 4.0 kartica nova je značajka koja bi vam se možda više sviđala. Ako je to slučaj, možda ćete morati nabaviti novu matičnu ploču koja će to podržavati.

Sažetak

Konačno, kao što sam već rekao, zamjena vaše majke možda nije potrebna i uvijek je subjektivno. Nakon što se uzmu u obzir svi gore objašnjeni čimbenici, može se svesti na dob. Možda ste već koristili svoju matičnu ploču više od pet godina; stoga bi dob mogla biti pokazatelj zamjene.

Kao rezultat starosti, mogli biste primijetiti da vam je sustav sporiji. Greška bi mogla doći iz vašeg tvrdog diska. Ovaj problem možete brzo riješiti tako da nabavite SSD.

Također, pomoglo bi kada biste bili sigurni da problem ne dolazi iz vašeg CPU-a jer se možda muči pratiti trenutne zahtjeve softvera. Drugi pokazatelj može biti da nakon sedam godina korištenja vašem pregledniku sada treba čitava vječnost da se učita.

U ovom trenutku, sigurno je reći da ono što trebate zamijeniti je vaš računalni sustav. Mogli biste dobiti prilično korišteni, noviji u smislu generacije od starijeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Releated

Best Future Proof Motherboards

Najbolje matične ploče otporne na budućnost u 2021

Ne postoji način da se u potpunosti potvrdi trenutna tehnologija od budućih razvoja. Intel ili AMD bi sljedeće godine mogli predstaviti neku potpuno novu tehnologiju koja bi ovogodišnje matične ploče učinila da izgledaju kao dječje igračke. Dakle, najbolje što stvarno možete učiniti je izgraditi opremu otpornu na budućnost. Ako želite biti sigurni da će vaša […]

How Long Does It Take to Build a PC

Koliko je vremena potrebno za izradu računala

Koliko je vremena potrebno za zajedničku izradu računala uvelike ovisi o vašoj razini iskustva i složenosti izrade. U prosjeku, iskusnom bi izrađivaču računala trebalo manje od sat vremena da sastavi opremu. Međutim, ako vam je ovo prvi put, možda ćete morati planirati čak 3 do 6 sati. Može potrajati i dulje ako naiđete na probleme […]