Can you mix RAM

Možete li miješati RAM s različitim markama/veličinom/brzinom/naponom

Recimo da ste htjeli kupiti novi RAM, a RAM moduli koji su identični onima koje imate u svom sustavu više nisu dostupni za kupnju?

U većini slučajeva, sve dok oba RAM-a su iste generacije, kao što je DDR3 (Double Data Rate Gen 3) ili DDR4 (Double Data Rate Gen 4) će raditi, ali će imati neke potencijalne nedostatke, tzv. probleme s kompatibilnošću.

Možete li miješati marke RAM-a?

Možete li miješati marke RAM-a

Moguće je miješati različite marke RAM-a; međutim, proizvođači matičnih ploča predlažu korištenje RAM koji odgovara vrsti modela, veličini, učestalosti, kašnjenju i proizvođaču kako bi dobili najbolju stabilnost i performanse.

Čak i ako se specifikacije ne podudaraju, i dalje ćete moći zajedno koristiti RAM. Ako se učestalost i latencija RAM modula razlikuju, vaš sustav će se razlikovati zadane postavke RAM-a modula s najslabijim performansama.

Pozitivna strana miješanja RAM-a (brandova) je da ćete i dalje moći uživati ​​u povećanju brzine kada obavljate više zadataka između različitih zadataka i nekih programa koji troše memoriju kao što je Photoshop.

Možda ćete primijetiti da se aplikacije otvaraju brže, a ukupna brzina vašeg računala se povećala, barem zbog povećanja količine RAM-a. Smanjenje latencije i brzine bilo bi teško primijetiti osim ako ne pomaknete granice računala.

Međutim, te prednosti ne nadmašuju probleme i rizike koji dolaze uz njih.

Bilo je mnogi slučajevi prijavljenih problema nakon miješanja RAM modula različitog vremena, dobavljača, brzine i veličina. Takav problemi, poput BSOD-a, automatskog ponovnog pokretanja, teškog rušenja itd., iako su po prirodi empirijske, svakako je najbolje izbjegavati.

Zbog toga jesi uvijek se preporučuje kupnja RAM modula u kompletima(kompleti dolaze u parovima ili trojkama, a ne kao jedan stick) i NE miješati se s postojećim starijim RAM stickovima, čime se u potpunosti zamjenjuje stariji komplet.

Ako ne možete pronaći odgovarajući komplet, ili ako kupite novi set štapića, vjerojatno ćete morati imati na umu ovu nestabilnost. Izgubiti sat ili dva rada nasumce, zbog hard resetiranja, vrlo je frustrirajuće.

Je li u redu miješati brzine RAM-a?

Je li u redu miješati brzine RAM-a

Potpuno je moguće raditi s dva ili više RAM modula na različitim brzinama. Međutim, baš kao i miješanje marki, prema zadanim postavkama postavljate RAM module s najnižim performansama.

Na primjer, recimo da je jedan set RAM modula 16 GB CORSAIR DDR4 3200 MHz s latencijom od 16 CAS. Drugi set RAM modula je a 16 GB TEAMGROUP T-Create Classic DDR4 2666 MHz s latencijom od 19 CAS.

Ako se instaliraju u isto računalo, oba modula će se svesti na najmanji zajednički nazivnik, tj.2666 MHz) brzina i (19 CAS) latencija da učinkovito rade zajedno.

Suprotno tome, CORSAIR DDR 3200MHz s latencijom od 16 CAS obično košta više i smanjen je na nižu korisnu frekvenciju i latenciju. Zauzvrat, ne koristite svoju RAM memoriju u punom potencijalu, što vas sprječava da izvučete maksimum iz RAM-a.

Jednostavno rečeno, upravo ste platili premiju cijene za povećanje performansi koje ne možete koristiti.

Možete li miješati RAM stickove različitih veličina?

Možete li miješati RAM stickove različitih veličina

Prilikom nadogradnje RAM-a preporuča se nadogradnja u parovima jednake veličine, frekvencije i proizvođača. Također provjerite model vašeg računala kako biste bili sigurni da je RAM kompatibilan s vašim sustavom pomoću web-mjesta proizvođača ili korisničkog priručnika matične ploče.

Ako u svoj sustav instalirate jedan modul od 16 GB DDR4-3200MHz, on će raditi samo na 1600MHz, poznat kao (brzina jednog prijenosa podataka). Također, ako instalirate dva ili više RAM modula, kao što su jedan 16GB DDR4-3200 i jedan 8GB DDR4-3200, dvokanalni način rada bit će onemogućen, što može ozbiljno smanjiti performanse vašeg računala.

Na Intelovim matičnim pločama ta podrška Intel Flex Međutim, dodatni dio većeg RAM modula radit će u jednokanalnom načinu rada, a prvi dio odgovarajućih 8 GB na modulima pogrešno veličine radit će u dvokanalnom načinu rada. AMD matične ploče su osjetljivije na neusklađene veličine RAM-a i obično izazivaju probleme s nestabilnošću.

Drugi problem s miješanjem RAM-a je latencija. Latencija je broj taktova (mjereno u nanosekundama) potrebnih za pristup podacima u jednom od stupaca RAM modula.

Ako instalirate modul RAM-a od 8 GB s latencijom od 18 CAS i jedan modul od 8 GB s latencijom od 16, moduli će raditi s najsporijom CAS latencijom. Što znači da će oba instalirana modula raditi na 18 CAS latencije.

Iako su ove metode testirane, treba spomenuti da postoje izvješća o ljudima koji su povremeno dobivali BSOD (plavi ekran smrti) zbog nekompatibilnih veličina RAM-a na njihovim računalima. Intel nudi FlexMode koji omogućuje veću fleksibilnost prilikom instaliranja različitih varijanti RAM-a.

Da biste omogućili računalo bez Intel FlexModea, kao što je stroj s AMD-ovim pogonom, da izvuče maksimum iz vašeg RAM-a, instalirajte dva identična RAM modula (prodaju se kao kompleti u paru) kao što je (2) 16 DDR-3200 u matičnu ploču u ispravne utore.

Više informacija potražite u priručniku svoje matične ploče ili na web-mjestu proizvođača.

Tipično, raspored je ispravno nacrtan u korisničkom priručniku ili priručniku matične ploče, a također se nalazi na web stranici odgovarajućeg proizvođača. Ovaj raspored pokazuje slijed popunjavanja više RAM utora, za ispravan dvokanalni način rada, a posebno je kritičan za ploče s više od 2 RAM slota.

Zaključak

Miješanje RAM-a može se postići iako s nekim vlastitim problemima. Intel malo olakšava ovaj proces svojim FlexModeom. Ako ne pokušavate svoj sustav pripremiti za igranje igara sljedeće generacije i trebate samo više RAM-a za osnovnu upotrebu, dodatna memorija uvijek može pomoći.

Ako imate resurse, a proizvodi su još uvijek dostupni iz prve ruke, kupite odgovarajuće komplete i potpuno zamijenite staru memoriju.

Često postavljana pitanja

Postoji li ogromna razlika između 8 GB i 16 GB RAM-a?

Za opću upotrebu računala kao što su e-pošta, pregledavanje weba, lagani multitasking i jeftino igranje igara, 8 GB RAM-a je pravi iznos za većinu općih korisnika računala.

Međutim, 16 GB otvara vrata za mnogo više, kao što su vrhunske igre, pokretanje virtualnih strojeva, uređivanje videa i još mnogo toga.

Je li 16 GB RAM-a otporan na budućnost?

Prema PC-u Trendovi pamćenja, prosječno povećanje RAM-a svake godine je oko 2 GB, prosječna upotreba je 8 GB. Ako bi se ovaj trend nastavio kao i u prošlosti, mogli biste s ovim izračunima zaštititi svoje računalo još oko četiri godine.

Ako koristim 70% RAM-a, je li to loše?

Ako koristite preko 65-70% ili više RAM-a vašeg računala, preporučio bih nadogradnju količine u vašem sustavu. Međutim, korištenje previše programa odjednom ili previše otvorenih kartica može uzrokovati veliku upotrebu memorije.

Provjerite koristite li samo one programe koji su vam potrebni, a ako ste i dalje toliko visoki, kupite dodatni RAM.

Hoću li primijetiti razliku između 4 GB i 8 GB RAM-a?

Vaš Računalo zahtijeva najmanje 4 GB RAM-a za pokretanje OS-a i većine programa. Međutim, ako želite imati nekoliko otvorenih kartica odjednom ili obavljati mnogo više zadataka, primijetit ćete da se vaš sustav usporava ili čak visi dok računalo prebacuje informacije.

Kada nadogradite na 8 GB, primijetit ćete da će ti problemi početi nestajati, a vaše će se računalo kretati mnogo brže nego prije. Dakle, ukratko, primijetit ćete razliku između to dvoje, i Uvijek preporučam minimalno 8GB.

Što se događa pri 100% iskorištenosti RAM-a?

Ako čak i primijetite da vam sustav počinje mucati ili se tu i tamo na sekundu ili dvije, to može biti zato što ste dosegli 100% iskorištenost RAM-a. Nakon što se to dogodi, vaš sustav počinje “paging”.

Straničenje je virtualna memorija pohranjena na tvrdom disku koja djeluje kao RAM kada nema raspoloživosti. Djeluje tako da napravi privremenu datoteku stranice na vašem tvrdom disku, neprestano piše i prepisuje informacije na pogon i djeluje kao RAM.

S vremenom može čak uzrokovati oštećenje vašeg mehaničkog tvrdog diska zbog pokretnih dijelova. Ako koristite 100% RAM-a, bilo bi mudro nadograditi svoju RAM memoriju što je prije moguće.

Kako radi Intelov FlexMode?

Korištenje Intelovog FlexModea omogućuje vam da instalirate (1) 8 GB RAM-a u utor 1 i (2) 4 GB RAM modula u utore 3 i 4 tako da imate 8 GB u svakom kanalu.

To omogućuje što je moguće više RAM-a za rad u dvokanalnom načinu ostavljajući samo (4 GB) modula od 8 GB u jednokanalnom načinu rada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Releated

Best Future Proof Motherboards

Najbolje matične ploče otporne na budućnost u 2021

Ne postoji način da se u potpunosti potvrdi trenutna tehnologija od budućih razvoja. Intel ili AMD bi sljedeće godine mogli predstaviti neku potpuno novu tehnologiju koja bi ovogodišnje matične ploče učinila da izgledaju kao dječje igračke. Dakle, najbolje što stvarno možete učiniti je izgraditi opremu otpornu na budućnost. Ako želite biti sigurni da će vaša […]

How Long Does It Take to Build a PC

Koliko je vremena potrebno za izradu računala

Koliko je vremena potrebno za zajedničku izradu računala uvelike ovisi o vašoj razini iskustva i složenosti izrade. U prosjeku, iskusnom bi izrađivaču računala trebalo manje od sat vremena da sastavi opremu. Međutim, ako vam je ovo prvi put, možda ćete morati planirati čak 3 do 6 sati. Može potrajati i dulje ako naiđete na probleme […]