does my motherboard support DDR5 RAM

Podržava li moja matična ploča DDR5 RAM?

U najvjerojatnijem scenariju, matična ploča koju trenutno imate na računalu još ne podržava DDR5 RAM.

DDR5 je potpuno novi standard RAM-a koji je nastao vrlo nedavno. Proizvođači matičnih ploča trenutno su u procesu izbacivanja prve serije matičnih ploča koje podržavaju DDR5 RAM. Podrška za DDR5 trenutno je dostupna samo u nekoliko odabranih nadolazećih matičnih ploča s najnovijim Intelovim skupom čipova Z690.

Ako se pitate o podršci za DDR5 RAM, razumna je ideja naučiti o DDR5 standardu, što on podrazumijeva, odabiru hardvera koji će uključivati ​​i njegovom konačnom putu u mainstream.

Pogledajmo DDR5 standard i kada možete očekivati ​​da ćete na tržištu pronaći matične ploče koje podržavaju ovaj standard.

Sve o DDR5 RAM-u

DDR5 standard najavio je JEDEC 14. srpnja, početkom ove godine. Ova nova generacija donosi na stol nekoliko važnih poboljšanja, strukturnih i dizajnerskih promjena te arhitektonskih izazova.

Značajne promjene dizajna znače da će proizvođačima RAM modula, CPU-a i platformi te matičnih ploča trebati vremena da objave podršku i izađu s podržanim proizvodima.

Osnovne specifikacije

DDR5 memorija bi trebala podržavati a brzina prijenosa podataka do 8,4 Gbps propusnost memorije, za razliku od maksimalnih 3,2 Gbps za DDR4. Uz veću propusnost dolaze i veće brzine takta jer se DDR5 memorija može taktirati do nevjerovatnih 4,8 GHz.

Radni napon se smanjuje s 1,2 V na 1,1 V, a duljina memorije se udvostručuje od DDR4.

Promjene dizajna

ddr5 ram

Velika promjena u DDR5 standardu je činjenica da će sustav upravljanja potrošnjom energije sada biti smješten kao dio DIMM-a umjesto matične ploče.

Tipični DDR5 memorijski stick će zapravo sadržavati integrirani krug za upravljanje napajanjem od 12 V koji bi trebao poboljšati integritet signala, smanjiti šum signala i pružiti korisnicima detaljnije opcije upravljanja napajanjem putem BIOS-a.

Još jedna značajna promjena je da će svaki DDR5 DIMM imati dva kanala, svaki sa 40-bitnom širinom. Širina podataka ostaje ista kao i DDR4. Međutim, ova arhitektura kanala s dva neovisna kanala zasigurno omogućuje učinkovitiji pristup memoriji.

Podrška i putokaz

Možda će proći neko vrijeme dok se ne uhvatite u ruke matične ploče koja podržava DDR5. Proizvođači procjenjuju novi standard i osmišljavaju proizvode. Očekujte da će ovi proizvodi stići na police u sljedećih nekoliko mjeseci.

Intel je već obećao podršku za DDR5 za svoju nadolazeću liniju CPU-a Alder Lake, koja bi trebala biti objavljena kasnije ove godine. AMD ima svoju Zen 3+ platformu koja bi trebala biti objavljena, ali biste morali pričekati do lansiranja njegove nove Zen 4 linije 2022. da biste dobili podršku za DDR5. Do tada će se na tržište naći i DDR5 DIMM-ovi.

Što se tiče matičnih ploča, trenutno možete pronaći popise matičnih ploča koje koriste novu Intel Z690 platformu velikih proizvođača poput Asus i MSI. Ove matične ploče uskoro bi se trebale pojaviti na tržištu, a potom i ponude drugih proizvođača.

Ključni za poneti

Iako vaša trenutna matična ploča zasigurno ne podržava DDR5, možete kupiti platforme koje podržavaju DDR5 u bliskoj budućnosti kako proizvodi budu na policama i DDR5 memorija postaje lako dostupna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Releated

Best Future Proof Motherboards

Najbolje matične ploče otporne na budućnost u 2021

Ne postoji način da se u potpunosti potvrdi trenutna tehnologija od budućih razvoja. Intel ili AMD bi sljedeće godine mogli predstaviti neku potpuno novu tehnologiju koja bi ovogodišnje matične ploče učinila da izgledaju kao dječje igračke. Dakle, najbolje što stvarno možete učiniti je izgraditi opremu otpornu na budućnost. Ako želite biti sigurni da će vaša […]

How Long Does It Take to Build a PC

Koliko je vremena potrebno za izradu računala

Koliko je vremena potrebno za zajedničku izradu računala uvelike ovisi o vašoj razini iskustva i složenosti izrade. U prosjeku, iskusnom bi izrađivaču računala trebalo manje od sat vremena da sastavi opremu. Međutim, ako vam je ovo prvi put, možda ćete morati planirati čak 3 do 6 sati. Može potrajati i dulje ako naiđete na probleme […]