Spilled Water on Keyboard

Prolivena voda po tipkovnici – evo kako to popraviti

Svi smo bili tamo. Okrenite se prebrzo i čaša vam je prevrnuta, a tekućina već ulazi u vaše ključeve. To ne mora biti potpuni gubitak. Uz malo pažnje, vaša tipkovnica ima priliku biti kao nova.

Je li moj uređaj trajno pokvaren?

Vaša tipkovnica ne mora biti trajno oštećena samo zato što se smočila. Mnogi ljudi su osušili svoje tipkovnice – očistili ih ako je potrebno – i otkrili da funkcionira jednako dobro kao i prije. Čak i ako je natopljeno, ne gubite nadu. Samo počnite raditi što je prije moguće kako biste osušili tipkovnicu.

Vjerojatnije je da ćete završiti s trajno oštećenje ako odmah ne poduzmete mjere. Ako voda prodre dalje u tipkovnicu, može oštetiti elektroničke komponente. Tekućine osim vode također mogu stvarati probleme zbog onoga što je u njima. Na primjer, sol i šećer mogu negativno utjecati na vašu tipkovnicu.

Kako osušiti tipkovnicu ako sam po njoj prolio vodu?

Prvo što trebate učiniti je premjestiti tipkovnicu na suhu površinu tako što ćete ga isključiti i okrenuti naopako tako da tekućina počne curiti iz ključeva. Nekoliko puta snažno protresite tipkovnicu kako biste izbacili vodu iz unutrašnjosti tipkovnice.

Okrenite tipkovnicu naopako

Nakon što uklonite svu vodu koju možete, postavite ga na uređaj kao što je stalak za suđe koji omogućuje zraku da dođe do svakog dijela tipkovnice. I dalje bi trebao biti naopako. Usmjerite ventilator prema tipkovnici kako biste pomogli u procesu i ostavite je da stoji 24 do 48 sati bez dodirivanja.

Popravljanje mokre tipkovnice

Prolivena kava po tipkovnici

Treba uzeti u obzir nekoliko stvari, ovisno o vrsti tipkovnice koju imate. Možda će biti potrebne malo drugačije radnje ako nemate standardnu ​​tipkovnicu. Iako gornji postupak radi za većinu tipkovnica, postoji nekoliko posebnih slučajeva u kojima biste mogli učiniti nešto više.

Prijenosna tipkovnica

Isključite prijenosna tipkovnica i izvadite baterije prije nego što ga počnete sušiti. Kada to učinite, možete raditi na sušenju i čišćenju kao i bilo koju drugu tipkovnicu.

Mehanička tipkovnica

Uklanjanje tipki na mehaničkoj tipkovnici

Ovisno o tome koju mehaničku tipkovnicu imate, trebala bi biti jednostavna za čišćenje kao i standardna tipkovnica. Skinite mehaničke poklopce tipki kako bi se lakše osušio prije nego što ga ostavite najmanje 24 do 48 sati. Ako bilo koja tipkovnica koju imate uključuje uklonjive kapice za tipke, njihovo skidanje vam može pomoći da izvučete najviše vlage iz unutrašnjosti tipkovnice.

Prolila se voda po tipkovnici i tipke sada ne rade

Ponekad tekućina koja uđe u vaše ključeve može ih oštetiti i spriječiti njihov rad. Ovaj je ishod osobito vjerojatan ako niste odmah riješili problem ili nije dopustio da se cijela tipkovnica osuši prije ponovnog korištenja. Čak i voda može sadržavati minerale koji se mogu osušiti na komponentama vaše tipkovnice.

Ako vaša tipkovnica već ne radi, nema štete u opsežnijem rješavanju problema. Dok je tipkovnica isključena, odvrnite razne vijke koji drže tipkovnicu zajedno. Koristi krpa bez dlačica da osušite svako mjesto koje možete dosegnuti na tipkovnici i ostavite dijelove izložene zraku još jedan dan.

Nakon što ga ponovno sastavite, ključevi mogu ponovno raditi.

Prolivena voda na tipkovnici prijenosnog računala

Prolivena voda na laptopu

Tipkovnicu vašeg prijenosnog računala malo je teže popraviti od samostalne tipkovnice. Budući da je tipkovnica izravno povezana s komponentama prijenosnog računala, riskirate oštećenje cijelog prijenosnog računala ako ga odmah ne osušite.

Biti siguran za isključite laptop čim dobijete vodu. Također ga morate odspojiti i ukloniti sve kabele koji su spojeni na računalo.

Okrenite ga naopako kako bi voda mogla iscuriti i upotrijebite upijajuću krpu kako biste odmah počeli sušiti njegove površine. Ako je tekućina potekla do priključaka prijenosnog računala, svakako se usredotočite i na ta područja.

Očistite krpom

Ako vam je ugodno ukloniti stražnju ploču s prijenosnog računala, na taj način također možete izvući više tekućine iz njegovih unutarnjih dijelova. Bilo koja tekućina koju možete ukloniti prije nego što je ostavite da se osuši pomoći će procesu i ublažiti štetu.

Kad se osuši koliko god možete, ostavite ga isključenog i naopako barem cijeli dan osušiti.

Rad s drugim tekućinama

Kava s prolivenim mlijekom

Tekućine osim vode mogu dovesti do različitih problema koje trebate riješiti. Jer ljepljive su, mogli bi spriječiti rad vašeg prijenosnog računala. Sok, gazirana pića, alkohol i mliječni napici mogu ostaviti dodatne tragove ili ljepljivi film iza sebe. Šećer i sol u tekućinama osim vode mogu uzrokovati probleme s tipkovnicom koje obična voda ne bi.

Ako ste po tipkovnici prolili nešto osim vode, vjerojatno biste je trebali očistiti prije nego što pustite da se potpuno osuši kako biste bili sigurni da će raditi neopterećeno.

  1. Uklonite poklopce tipki, ako je moguće.
  2. Za 99 posto izopropil alkohola u malu zdjelu. Imajte krpe koje ne ostavljaju dlačice i brisevi bez dlačica dostupno.
  3. Umočite krpu u alkohol. Pazite da nije dovoljno mokra da počne kapati. Pređite njome po svim površinama tipkovnice.
  4. Umočite štapić u alkohol. Iskoristite ga da oribajte mjesta na kojima je tipkovnica posebno neuredna ili koja imaju otporne ostatke. Ako imate određene tipke koje se lijepe, pokušajte se usredotočiti na ta područja.
  5. Upotrijebite štapiće i krpu za čišćenje uklonjenih poklopaca tipki. Pazite da dobijete vrhove i donje dijelove.
  6. Osušite tipkovnicu krpom koja ne ostavlja dlačice. Ostavite da odstoji 24 do 48 sati prije ponovnog sastavljanja.

Važno je koristiti izopropil alkohol na svim elektroničkim vezama ili pločicama unutar vaše tipkovnice. Iako bi nešto manji postotak izopropil alkohola mogao biti prihvatljiv, bolje je pogriješiti na strani opreza i držati se 99 posto.

To bi trebalo pomoći vašoj tipkovnici da ponovno radi, čak i ako ste po njoj prolili nešto nevjerojatno ljepljivo poput soka od naranče.

Trebam li ga namočiti u rižu?

Uobičajeno se kaže da biste trebali staviti elektroničke uređaje izložene vodi u rižu kako biste pomogli izvlačenju vlage. Međutim, najbolje je ne vaditi rižu kako biste popravili tipkovnicu. Riža otpušta škrob kada dođe u dodir s vodom. Ove čestice škroba samo će staviti dodatne strane tvari na vašu već ugroženu tipkovnicu.

Kada se trebam brinuti?

Prolivena kava na laptopu

Ako ste učinili sve što smo razgovarali da osušite i popravite tipkovnicu, a ona još uvijek ne radi, možda je vrijeme da kontaktirate tehničara. Također je važno da obratite se stručnjaku ako imate vode na tipkovnici prijenosnog računala budući da je tako izravno povezan s drugim komponentama računala.

Ponekad dodir s tekućinom oštećuje unutarnje dijelove tipkovnice, pa neće ponovno raditi bez zamjenskih dijelova. Može biti izazovno reći što je točno oštećeno samo jednim pogledom. Znat ćete da je vrijeme da razmislite o stručnoj pomoći ili zamjeni kada tipkovnica ne radi čak ni nakon što ste je očistili i osušili.

Prolijevanje vode — ili bilo koje druge tekućine — po vašoj tipkovnici nije nužno kraj njezina života. Brza i temeljita pažnja može riješiti problem i omogućiti vam da se vratite tipkanju za samo dan ili dva. Samo zapamtite da, iako vam se može činiti da je tipkovnica odmah dovoljno suha, nemojte požurivati ​​stvari. Dajte mu odgovarajuće vrijeme da se osuši za najbolje moguće rezultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Releated

Best Future Proof Motherboards

Najbolje matične ploče otporne na budućnost u 2021

Ne postoji način da se u potpunosti potvrdi trenutna tehnologija od budućih razvoja. Intel ili AMD bi sljedeće godine mogli predstaviti neku potpuno novu tehnologiju koja bi ovogodišnje matične ploče učinila da izgledaju kao dječje igračke. Dakle, najbolje što stvarno možete učiniti je izgraditi opremu otpornu na budućnost. Ako želite biti sigurni da će vaša […]

How Long Does It Take to Build a PC

Koliko je vremena potrebno za izradu računala

Koliko je vremena potrebno za zajedničku izradu računala uvelike ovisi o vašoj razini iskustva i složenosti izrade. U prosjeku, iskusnom bi izrađivaču računala trebalo manje od sat vremena da sastavi opremu. Međutim, ako vam je ovo prvi put, možda ćete morati planirati čak 3 do 6 sati. Može potrajati i dulje ako naiđete na probleme […]